Back to Top

Për kursin

decorative line

Kursi është krijuar për audiencën studentore, dhe për të gjithë ata, që jeta e tyre e përditshme nuk është e plotë pa kompjuter, smartphone dhe tableta. Do të jetë interesant për këdo që përdorë rrjetet sociale, postën elektronike, faqe me lajme, ose thjesht kërkon informacione në internet.

dashboard

Strukturimi i kursit

decorative line

Kursi zbulon konceptin e sigurisë së informacionit, e cila është shumë e rëndësishme për përdoruesit e zakonshëm. Në të janë përshkruar kërcënimet kryesore në hapësirën e informacionit dhe metodat themelore për t'iu kundërvënë këtyre kërcënimeve. Tre hapa drejt përfundimit të kursit me sukses:

1

Njihuni me materialin teorik

Ky është një përmbledhje interaktiv i informacioneve të qarta, kohore dhe ndonjëherë të animuara, që bëjnë fjalë për mbrojtjen e kompjuterit tuaj dhe informacionit personal në kontekstin e kërcënimeve moderne dhe sulmeve kibernetike.

2

Bëjë ushtrimet e sugjeruara

Gjatë kursit ka shumë detyra praktike që ju ndihmojnë të praktikoni në zgjidhjen e situatave reale në jetën pa dëmtuar kompjuterin tuaj ose smartphone.

3

Kalo testin dhe merr certifikatë

Certifikata për përfundimin e kursit dëshmon për gatishmërinë tuaj për të përdorur njohuri të reja për sigurinë kibernetike në një hapësirë ​​informacioni, e cila nuk është e siguruar nga sulmet e hakerave.

Temat e kursit

decorative line
details image

Gabimet kryesore të përdoruesve

Në këtë modul ti do të mësosh:

 • Mund të minimizohen rreziqet për të mos rënë në grepin e mashtruesve gjatë përdorimit të internetit.
 • Si keqbërësit kibernetikë marrin akses të të dhënave tona personale dhe të laptopeve e telefonave celularë.
 • Çfarë pasojash mund të kenë sulmuesit kibernetikë ndaj përdoruesve
REGJISTROHU
details image

Përdorimi i sigurt i telefonave celularë

Në këtë modul ti do të mësosh:

 • Cilat janë rreziqet për pajisjet mobile
 • Çfarë dëmi mund të sjellë shkelja e rregullave të sigurisë nga përdorimi i smartphone-it?
 • Cilat janë rekomandimet që duhen ndjekur për t'u mbrojtur pajisjet mobile nga keqbërësit
REGJISTROHU
details image

Përdorimi i sigurt i kompjuterëve

Në këtë modul ti do të mësosh:

 • Çfarë e shkakton shfaqjen dhe përhapjen e krimit kompjuterik
 • Çfarë dëmi mund të sjellë shkelja e rregullave të sigurisë nga përdorimi i kompjuterit?
 • Cilat janë rekomandimet që duhen ndjekur për t'u mbrojtur nga sulmet e hakërave
REGJISTROHU
details image

Përdorimi i sigurt i postës elektronike

Në këtë modul ti do të mësosh:

 • Çfarë e bën tërheqëse postën elektronike për mashtruesin?
 • Çfarë sulmesh mund të bëhen nëpërmjet postës elektronike?
 • Cilat masa duhen marrë për të mbrojtur llogarinë tuaj dhe e-mail-et
REGJISTROHU
details image

Siguria në rrjetet sociale

Në këtë modul ti do të mësosh:

 • Cili informacion personal i përdorueseve gjendet në rrjetet sociale
 • Pse ndodh përhapja e të dhënave
 • Si të krijoni privatësi
 • Çfarë duhet shmangur duke përdorur rrjetet sociale
REGJISTROHU
details image

Përdorimi i sigurt i internetit

Në këtë modul ti do të mësosh:

 • Pse duhet të kemi kujdes për sigurinë e përdorimit të internetit
 • Çfarë dëmi mund të sjellë shkelja e rregullave të sigurisë nga përdorimi i burimeve në internet?
 • Cilat janë rekomandimet që duhen ndjekur për t'u mbrojtur nga keqbërësit në internet
REGJISTROHU
details image

Llojet e programeve kompjuterike dëmtuese

Në këtë modul ti do të mësosh:

 • Pse është e nevojshme të kujdesemi për mbrojtjen e kompjuterëve dhe pajisjeve tona mobile nga programet dëmtuese?
 • Cilat programe krijojnë hakërat dhe çfarë dëmi sjellin ato?
 • Cilat rekomandime duhet të ndiqen në mënyrë që të kuptojmë programet e rrezikshme në kohë dhe të mbrohemi nga sulmet e keqbërësve
REGJISTROHU
details image

Lajme false

Në këtë modul ti do të mësosh:

 • Çfarë është lajmi i pavërtetë dhe llojet e tyre
 • Cilat janë burimet e origjinës dhe kanalet e shpërndarjes së lajmeve të pavërteta
 • Si të kontrolloni informacionin dhe të njihni manipulimet me të
REGJISTROHU
details image

Rregullat themelore të mbrojtjes së informacionit

Në këtë modul do të mësoni për rregullat që lidhen me aspekte të ndryshme të mbrojtjes së të dhënave, përkatësisht:

 • Siguria fizike
 • Përdorimi i fjalëkalimeve
 • Krijimi i kopjes rezervë
 • Përdorimi i programeve të licensuara, antiviruseve dhe firewall-eve
 • Përdorimi i rrjeteve sociale
 • Mënyrat e mbrojtjes nga rreziqet dhe kërcënimet e mundshme
REGJISTROHU
details image

Çfarë të bëni nëse keni rënë pre e një situate jo të këndshme?

Në këtë modul do të mësoni se si të silleni në të tilla situata:

 • Llogari e vjedhur
 • Kompjuteri është i infektuar me viruse
 • Të dhënat e kartave bankare janë të njohura nga keqbërësit
 • Pajisja elektronike ose të dhënat personale janë të vjedhura
REGJISTROHU

Për informacionin tuaj:

decorative line

Kursi është plotësisht falas falë një granti nga CRDF Global, i sponsorizuar nga Departamenti i Shtetit i SHBA-ve.

REGJISTROHU

Ky kurs do të ofrojë:

 • Të mësoni rreth kërcënimeve kryesore në hapësirën e informacionit dhe çfarë lloj rreziku paraqesin
 • Të analizoni pasojat e një sulmi të suksesshëm në internet nga keqbërësit
 • Të kuptoni se cili informacion është i rëndësishëm për hakërat dhe pse duhet të mbrohet
 • Të mos harroni rekomandimet kryesore për mbrojtjen e të dhënave tuaja, përdorimin e sigurt të pajisjeve elektronike dhe burimeve të informacionit

Ky kurs:

 • nuk do të harxhojë kohën tuaj kot Kohëzgjatja e mësimit është vetëm 60 minuta.
 • nuk do t'ju lë të mërziteni Materiali i kursit paraqitet në një formë të lehtë për t’u kuptuar, përmes animacioneve dhe ushtrimeve interaktive.
 • nuk do të harxhojë lekët tuaj Trajnimi dhe certifikimi janë absolutisht falas.
 • nuk do t'ju lë indiferentë. Në botën moderne çështja e sigurisë në internet është e rëndësishme për të gjithë.

Pyetjet e shpeshta (FAQ):

decorative line
 • Q

  Q - Çfarë do të ndodh pas regjistrimit?

 • A A - Pas regjistrimit në sistem ju do të merrni një e-mail me kodin për aktivuar llogarin tuaj. Pas kalimit te linku, ju do të hyni në sistem dhe do të filloni kursin.
 • Q

  Q - Si merret certifikata?

 • A A - Për të marrë një certifikatë, ju duhet të bëni të gjitha modulet e kursit dhe të kaloni testin e përgjithshëm. Pas kalimit me sukses të testit ju do ta merrni certifikatën.
 • Q

  Q- Si duhet vepruar nëse lind ndonjë problem?

 • A A - Nëse lind problem teknik, ju lutemi kontaktoni shërbimin e mbështetjes - [email protected][email protected].
 • Q

  Q- Kë duhet të raportoj për një problem ose për sugjerime për përmirësimin e kursit?

 • A A - Nëse keni idetë për të përmirësuar kursin, ju lutemi shkruani në adresën - [email protected][email protected].

Vetëm diletantët drejtojnë sulmet e tyre drejt makinave. Profesionistët synojnë njerëzit.

Bruce Schneier, Specialist për Sigurinë e Kompjuterëve
REGJISTRIMI